Variedades de chícharos adaptadas localmente para aumentar a resiliencia ás condicións ambientais cambiantes, como fonte de proteínas para pensos e alimentos.

GUIPROGAL destaca a importancia do cultivo de chícharos para axudar a resolver os problemas globais do cambio climático e da seguridade nutricional. As variedades de chícharos autóctonos son amplamente aceptadas polos agricultores locais porque presentan un perfil de calidade rico e están ben adaptadas a un crecemento subóptimo.
GUIPROGAL busca recuperar e validar o potencial agronómico e tecnolóxico das variedades tradicionais de chícharo a través da súa avaliación en climas controlados, permitindo unha selección segura de cultivares rexionais ben adaptados avaliados en diferentes sitios. Ao mesmo tempo, mellorarase o perfil de calidade e o seu potencial de transformación, desenvolvendo novas formulacións ricas en proteínas para alimentación humana e do gando bovino.
Os resultados esperados están aliñados co obxectivo transversal da PAC, modernizar o sector agrario mediante o coñecemento e a innovación no rural. GUIPROGAL afecta a toda a cadea de valor, produción, transformación e transferencia, incorporando solucións tecnolóxicas (variedades e produtos), revalorizando a biodiversidade autóctona mediante a diversificación de alimentos ricos en proteínas e medidas innovadoras de sistemas de cultivo de chícharos que contribúan á sustentabilidade.
OBXECTIVOS:
- Desenvolver novos produtos alimentarios e tecnoloxías agrarias que optimicen e aporten valor engadido á produción galega, recuperando e poñendo en valor variedades autóctonas de chícharos proteicos con calidade para a alimentación humana e animal, e adaptadas a sistemas de cultivo sustentables.
- Mellora das características de calidade e resiliencia das variedades de chícharos proteicos
- Desenvolvemento de formularios procesados con valor engadido
- Establecer mecanismos de difusión e transferencia de estratexias agrarias das variedades desenvolvidas para aumentar a sustentabilidade e a rendibilidade da produción, e dos produtos elaborados para a alimentación humana e animal.
RESULTADOS ESPERADOS:
- Identificación da adaptabilidade e produtividade das diferentes variedades autóctonas de chícharo proteico
- Mellora da produtividade en terras agrícolas menos produtivas e posta a disposición dos agricultores de variedades autóctonas de chícharos resistentes e de calidade
- Obtención de novas formulacións de pensos específicos para cebode gando con substitución total ou parcial de proteína de soia
- Obtención de produtos ricos en proteínas para o consumo humano (fariña, conservas e hummus de chícharos)
- Promover o uso de prácticas agrícolas que promovan a sustentabilidade e a rendibilidade para a nutrición humana e animal
COMPOSICION:
O grupo operativo está composto por un equipo multidisciplinar formado por Axiña Asesoramento Rural Integral S.C.G., Fundación Centro Tecnolóxico da Carne, Misión Biolóxica de Galicia, Almacenes Gamallo S.L., Fundación Empresa Universidade Gallega (FEUGA) e, como colaboradores o gandeiro Javier Sabín .
FINANCIACIÓN:
Este proxecto está financiado con axudas para a execución de proxectos innovadores dos grupos operativos da Asociación Europea de Innovación (EIA), cofinanciadas nun 80 % co Fondo Europeo Agrícola de Desenvolvemento Rural (Feader) no marco do Plan Estratéxico do política agraria común (PEPAC) 2023-2027 cun 14% dos fondos propios da Xunta de Galicia e un 6% con fondos do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación. A Consellería de Medio Rural é o órgano da Administración galega ao que se lle corresponde propoñer e executar as directrices xerais no ámbito rural, e comprende as competencias en materia de agricultura, gandería, desenvolvemento rural e ordenación do territorio, estruturas rurais, industrias agroalimentarias e forestal. forestais, prevención e defensa dos incendios forestais. Orzamento total do proxecto: 139.556,94 € (100% subvencionado).

Trackbacks/Pingbacks